Het project Stadhuis Antwerpen is één van de referentieprojecten van Evip. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook door de complexiteit. Het renovatieproject strekte zich uit over alle zes verdiepingen van het monument. Vanwege het beschermd karakter moest het interieur op de eerste verdieping en het schoon verdiep intact blijven.
Een bijkomende uitdaging voor het projectteam van Evip was het uitgebreid overleg met en tussen de verschillende studiebureaus, de stabiliteitsingenieur, de hoofdaannemer en Stad Antwerpen, zorgde voor heel wat extra denk- en planwerk.
Werfleider Koen Segers (Evip) vertelt
“Dit project, met een miljoenenbudget en een looptijd van meer dan drie jaar, is veruit het grootste dat ik ooit begeleid heb. Niet alleen op vlak van omvang, maar ook op vlak van complexiteit was dit een huzarenstuk. Alle mogelijke technieken zijn erin verwerkt: lichtsturing, toegangscontrole, brand– en inbraakdetectie, noodgroepen, laagspanningsborden, hoogspanning, … “
“Ook binnen elke techniek zijn er heel wat verschillende technologieën gebruikt die telkens een andere aanpak vergden. Elk verdiep heeft bovendien een unieke opbouw, waardoor we vaak voor nieuwe verrassingen kwamen te staan. De werkvoorbereiding en sturing van de werf was dan ook een grote uitdaging.”
Trots om mee te werken aan gebouw van historische waarde
“In de kelder botsten we op muren van 1,20 meter dikte waar we moesten doorboren. Op het gelijkvloers konden we de kabels dan weer relatief eenvoudig in de vloer leggen, maar het Schoon Verdiep was met de geklasseerde wanden en heel ander verhaal.”
“Hier was het zoeken naar plaatsen waar we stopcontacten, schakelaars en detectoren konden plaatsen en dan moesten we de bekabeling daar nog zien te krijgen. Dat ging meestal gepaard met heel wat discussie tussen de architecten en studiebureaus, waarbij ook wij met onze expertise constructief meezochten naar de beste oplossing.”
“Ik ben enorm trots dat ik aan dit bijzonder project heb mogen meewerken. Tijdens de uitvoering van de werken werden we constant geconfronteerd met de rijkelijke historie van het gebouw. Zo werden onder meer de bevestigingspunten van oude gaslusters hergebruikt voor de gerestaureerde lusters op elektriciteit. Er was zelfs eens archeologisch team aan de slag op zoek naar belangrijke vondsten. Zelf botsten we tijdens graafwerken in de kelder op de horens van een koe. Verder dan dat reikten onze archeologische prestaties niet.”
Nauwkeurige voorbereiding cruciaal voor vlotte uitvoering
“Om het werk op de werf zo vlot mogelijk te laten verlopen, moest ik heel wat aandacht besteden aan de voorbereiding. Wanneer er wijzigingen gebeurden op de plannen, controleerde ik wat er op elektrisch vlak aangepast moest worden en zorgde ik voor de juiste elektrische schema’s en werkinstructies voor het team.”
“Ik wil alles altijd tot in de puntjes voorbereiden om onaangename verrassingen op de werf te vermijden. Voor mij moet alles perfect zijn. Ook de andere projectpartners deelden dezelfde drang naar kwaliteit. Voor dit project zat ik voor minstens de helft van mijn tijd achter de computer om het papierwerk en de voorbereidingen rond te krijgen.”
“Omdat ik ook graag voeling houd met de werf, was het zoeken van de juiste balans een grote uitdaging. Het heeft meermaals voor slapeloze nachten gezorgd, want je bent er dag en nacht mee bezig. Ik was dan ook blij dat onze technisch directeur bij Evip, mij heeft ondersteund om dit project tot een goed einde te brengen. Als ik erop terugkijk, kan ik zeggen dat ik fier ben op de verwezenlijkingen van het hele projectteam.”