Bekijk onze vacatures
Branddetectie systemen

Branddetectie systemen

Op zoek naar een brandbeveiliging? Hierbij is het belangrijk om voor het juiste type branddetectiesysteem te kiezen. Je hebt namelijk de keuze tussen een analoog of een conventioneel brandbeveiligingssysteem. Naast het juiste systeem, is het uiteraard ook belangrijk dat de installatie van het branddetectie-systeem correct uitgevoerd is. Evip zorgt voor een professionele en correcte installatie van elk type branddetectiesysteem. 

Analoog brandbeveiligingssysteem

Bij een analoog brandbeveiligingssysteem kan tot op de detector zelf  worden bepaald waar de brand zich bevindt. Om die reden is deze branddetectie-installatie interessant voor grote gebouwen of gebouwen die bestaan uit meerdere compartimenten. 

Voorbeeld: Er ontstaat een brand in het directielokaal. Dit lokaal werd als “ruimte 1” geregistreerd. Bij de brand stuurt het branddetectiesysteem een melding dat de brand in ruimte 1 plaatsvindt.

Een conventioneel brandbeveiligingssysteem

Dit type brandbeveiligingssysteem wordt eerder toegepast in kleinere gebouwen, aangezien deze eerder zal aangeven in welke zone de brand actief is. 

Voorbeeld: Bij een zone-melding wordt bijvoorbeeld aangegeven dat de brand plaatsvindt op de eerste verdieping, langs de zuidkant. 

De detectie van brand kan steeds gebeuren in verschillende fases:

  • Vlamdetectoren: via een camera wordt de brand in de beginfase opgemerkt en kan er zo snel tot actie overgegaan worden. 
  • Rookdetectoren: dit is de meest voorkomende branddetectiesystemen en detecteert (zoals de naam het zegt) de hoeveelheid rook in de ruimte. 
  • Hittedetectoren: hittedetectoren zijn interessant voor ruimtes waar er bijvoorbeeld vaak rook aanwezig is, die niet gelinkt dient te worden aan een brand (bijvoorbeeld in productieruimtes). Om vals alarm te voorkomen, wordt de installatie van deze vorm van branddetectie aanbevolen.
  • Kanaaldetectie: dit type wordt geplaatst in de afzuiging van ruimtes met als doel om meerdere ruimtes tegelijk te kunnen bewaken. Dit type branddetectiesystemen controleert stalen van afgezogen lucht in de ventilatieruimtes.

De brandmelding bevestigen kan zowel met een herhaalbord of een visualisatiepakket. Een herhaalbord wordt steeds geplaatst in ruimtes met permanent toezicht, een visualisatiepakket is een goede oplossing voor grote sites. Via een 2D of 3D plattegrond wordt aangetoond waar het alarm zich bevindt. 

Onze huismerken voor brandbeveiligingssystemen zijn Argina en Inim. Evip zorgt voor een vakkundige installatie van alle types branddetectiesystemen.